Pokiaľ chcete kupované maškrty prestriedať s domácimi pochúťkami, váš pes to určite ocenia. Môžete mu upiecť treba hovädzie sušienky alebo mu usušiť mäso ...
K tomu je ideálny vlastniť sušičku na ovocie. Hoci možno použiť aj klasickú rúru, sušička je vhodnejšie. Sušiť môžete v podstate akékoľvek mäso, ale najlepšie je vybrať radšej chudé kúsky. Platí totiž pravidlo, že čím je mäso tučnejšie, tým dlhšie sa sušia a tiež vydrží kratšie domu, takže sa musí rýchlo spotrebovať. Jeho ďalšie nevýhodou je, že je mastnejšie a môže nám tak ľahko zamastiť oblečenie alebo kapsu.
Ako na vec?
Ideálne je, keď krájate ešte čiastočne zmrznuté mäso, pretože sa dajú dobre nakrájať veľmi tenké plátky. Od veľkosti a hrúbky sa odvíja doba sušenia, ale záleží aj na tučnosti a druhu mäsa. Svalovina je suchá za 8-10 hodiny, vnútornosti za 15 hodín a bravčové kože alebo uši potrebujú aj viac ako 24 hodín. Mäso krájajte na kúsky cca 5 x 2 cm, ktoré budú mať hrúbku 0,5-1 cm.
Čo sušiť?
Všetku svalovinu - kuracie, morčacie a iná hydina, hovädzie, teľacie, jahňacie, baranie, bravčové, zverinu a chudé ryby. Tučné ryby sa kvôli obsahu tuku zle sušia a majú kratšiu dobu trvanlivosti.
Vnútornosti - srdce, pečeň, pľúca, žalúdky atď.
Ostatné - bravčové kože, uši, záušky, chvostíky, kuracie krídla, hrtan a pod.
skladovanie
Potom, čo mäso usušíte, nechajte ho na vzduchu chvíľu "odpočinúť" a neskôr ho uskladnite tak, aby sa k nemu nedostala vlhkosť (ideálne sú uzatvárateľné boxy). Ak chcete sušené mäso skladovať dlhšie, dajte ho do chladničky alebo lepšie do mrazničky, kde vydrží až rok.
Zdroj: BARF, Kŕmenie psa prirodzenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladateľstvo Plot, 2011