História
Toto dobytkársky plemeno bolo vyšľachtené v 17.storočí. Ako už meno naznačuje, je tento pes pôvodom z Flámska (ako belgických tak francúzskych), kde slúžil na naháňanie dobytka. Kombinuje v sebe krv mnohých belgických pracovných plemien. Prvýkrát bol vystavovaný na medzinárodnej výstave psov v Bruseli roku 1910, ale štandard plemena bol ustanovený až neskôr. Za prvej svetovej vojny bol v aktívnej službe, nosil správy, hľadal ranených a stal sa povestný svojou silou a odvahou. Vplyvom vojnových udalostí flanderský bouvier skoro vyhynul, ale vďaka nadšeným chovateľom sa podarilo plemeno počas dvadsiatych rokov minulého storočia oživiť.
Povaha a využitie
Dnes je bouvier využívaný ako strážca osobného majetku alebo ako rodinný spoločník. Bol šľachtený k samostatnému rozhodovanie, preto mu môžeme bez obáv zveriť záhradu. Svojmu pánovi je verným spoločníkom, na rodinu nedá dopustiť. Má veľmi kladný vzťah k deťom. Je radený do FCI 1.skupiny - pastierske a pastierske psy, zároveň je vedený ako plemeno pracovné. Preto sa s ním veľmi dobre pracuje, všetko robí s chuťou. Môže sa venovať športovej kynológii alebo agility. V zahraničí je využívaný u polície a armády. Kto tomuto plemenu prepadne, už nikdy na neho nedá dopustiť. Všetci Bouvier majú strašne veľké srdiečko, ale každý je úplne iný, sú veľmi temperamentný a hlavne verní.
vzhľad
Je to impozantný pes, jeho telo dáva tušiť veľkú silu, ale nepôsobí zavalito. Fenky dosahujú výšky 59 - 65cm, váhy 27 - 34kg, psy 62 - 68cm, váhy 35 - 40kg, dožívajú sa veku 10 - 12 rokov. Hlava je masívna, uši sú malé, trojuholníkové, vysoko nasadené, ale dolu. Oválne alebo okrúhle oči sú tmavé farby. Ňufák je čierny. Má kvadratickú postavu. Srsť na dotyk je drsná, suchá, matná, hustá podsada. Farba srsti je čierna, sivo-strieborná alebo čierna s žíhaním.
starostlivosť
Pre jeho bohaté osrstenie je nutné ho pravidelne kefovať, strihať či trimovať. Trimovanie dodáva srsti hrubosť, čím je bouvier typický. Potrebuje dostatok pohybu, dôslednú výchovu a činnosť, ktorou sa zabaví.
Text a foto: Petra Jakubovová