Chystáte sa kŕmiť svojho psíka surovou stravou podľa Barf, ale netušíte, aké veľké porcie mu servírovať? Tu je odpoveď.
Všeobecne možno povedať, že denná kŕmna dávka dospelého jedinca by mala činiť približne 2-3% ideálnej hmotnosti. To znamená, že kŕmnu dávku vypočítate podľa toho, akú by mal mať pes ideálnu hmotnosť. U chudého psa počítate s vyššou hmotnosťou, u jedinca s nadváhou naopak operujete s ideálnou hmotnosťou, ktorú chcete dosiahnuť.
Avšak aj v tomto prípade platí pravidlo, že nič sa nedá presne škatuľkovať a paušalizovať. Tabuľky sú jedna vec a realita je mnohokrát odlišná. Preto sa nečudujte, keď jednému psovi bude stačiť 1,5% telesnej hmotnosti a bude "tak akurát" druhý bude aj po 4% ideálnej hmotnosti chudý. Uvedená 2-3% sú orientačné. Samozrejme aj v odhade porcií dostanete časom potrebnú prax.
A ako by malo vyzerať zloženie kŕmnej dávky?
Kŕmna dávka sa skladá z niekoľkých častí - mäsa, kostí a príloh. Podiel týchto zložiek závisí od veku, momentálnej kondícii, zdravotnom stave a samozrejme konkrétnych potrebách jedinca. Odlišné potreby majú šteňatá a psie seniori. Zloženie kŕmnej dávky pre dospelého jedinca je zhruba takéto:
50-60% mäsa + 20-30% kostí + 20-30% príloh.
Ako často kŕmiť?
Vzhľadom k tomu, že čerstvú stravu pes veľmi rýchlo trávi, je vhodné kŕmiť dospelého psa 2krát denne, ideálne v rovnakom čase. Samozrejme, že nemusíte dodržiavať na minútu rovnaký čas, avšak určitý pravidelný režim je žiaduce (ideálne v rozmedzí 1 hodiny), aby žalúdok nezostal dlho prázdny. Osobitnú skupinu predstavujú šteňatá, ktoré je nutné kŕmiť 2-5 krát denne v závislosti na veku. Tiež psi choré a počas rekonvalescencie je vhodné kŕmiť častejšie po menších porciách. Dôležité je skĺbiť prípadné podávanie liekov a kŕmenie. Vždy si zistite, aké lieky je nutné brať nalačno a ktoré naopak spoločne s kŕmením.
Ďalšie upozornenie
Ďalšou zásadou, ktorú by ste mali dodržiavať, je servírovanie kŕmenie o správnej teplote. Nikdy psovi nedávajte kŕmenie priamo z chladničky (alebo dokonca zmrznuté), pretože by mohlo dôjsť z tráviacim ťažkostiam. Potrava by mala mať zhruba izbovú teplotu (cca 21 ° C), alebo ešte lepšie telesnú teplotu 38-39 ° C. Teplota je podstatná predovšetkým u chorých psov a šteniat. Výhodou u "nežravců" je fakt, že teplá strava je pre nich lákavejšia a ochotnejšie ju prijímajú. Dodržujte tiež pravidlo, že čo pes nezje do 10-15 minút, to mu odstráňte. Hlavným dôvodom je skutočnosť, že čerstvá strava sa veľmi rýchlo kazia, čo platí hlavne v lete.
Zdroj: BARF, Kŕmenie psa prirodzenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladateľstvo Plot, 2011