Ľudia sa pásomnicou nakazí vo väčšine prípadov surovým mäsom, prenos z domácich miláčikov nie je aktuálnym strašiakom.
Avšak predstava tohto parazita v útrobách nie je pekná. Hoci na severnej Morave bolo infikované približne 10 ľudí, možno konštatovať, že výskyt pásomníc u človeka za posledné roky významne klesá.
Ak porovnáme situáciu pred dvadsiatimi rokmi, tj. V roku 1993, kedy bolo zaznamenaných celkovo 93 prípadov, tak v roku 2012 ich bolo iba 6. Okrem ojedinelých importovaných prípadov ľudských nákaz pásomnicou sa zvyčajne išlo o prípady s jedným zdrojom infekcie v podobe mäsa, ktoré pochádzalo od obmedzeného počtu kusov infikovaného dobytka z jedného chovu.
U hovädzieho dobytka sa výskyt infekčných štádií pásomnice bezbrannej (tzv. Cysticerkov, česky cysticerci) dlhodobo sleduje počas prehliadky mäsa na bitúnkoch. Pri každom porazeného kusu sa po narezaní hojne prekrvený svalových partií, tj. Hlavne žuvacích a srdce, hľadajú makroskopicky viditeľné belavé mechúriky (cysticerkózou, cysticerci). Doposiaľ nie je k dispozícii metóda citlivejší, avšak je odporúčaná európskou legislatívou a je používaná pre monitoring výskytu cysticerkózy hovädzieho dobytka vo všetkých krajinách EÚ (nariadenie EC 854/2004).
V 60. rokoch minulého storočia bol výskyt cysticerkov u nás hlásený u 9% porazeného dobytka, v 90. rokoch pri okolo 1%, a v roku 2012 boli potvrdené cysticerkózou v ani nie 60 prípadoch z 1 353 685 kusov porazeného dobytka.
U súčasného výskytu, prakticky v jednom okrese na Opavsku, sa hovorí, že zdrojom infekcie pásomnicou bolo požití surového hovädzieho mäsa vo forme tatárskeho bifteku. Malo ísť o pásomnicu Taenia saginata (slovensky pásomnica bezbranná, tzn. Je bezo "zbraňou", tj. Bez háčikov na hlavičke).
Štátna veterinárna správa dostala informáciu o nakazení pásomnicou u niekoľkých ľudí od Krajskej hygienickej stanice Moravskosliezskeho kraja s tým, že bolo na základe oznámenia postihnutých ľudí vyslovené podozrenie, ktoré teraz miestne príslušná krajská veterinárna správa pre Moravskoslezský kraj preveruje.
Snáď možno zopakovať to, čo sme už pri rade vyjadrení vždy zdôrazňovali, že nikdy nie je možné riziko nákazy prostredníctvom surového mäsa úplne vylúčiť. Ak si niekto chce na surovom tatárskom bifteku pochutnať, musí byť mäso škriabanej, pričom sa prípadne sa vyskytujúce cysticerci naruší a nie sú už človeku nebezpečné. Pokiaľ potom ide o mleté hovädzie mäso, možno ako istotu odporučiť si takúto surovinu nechať v mrazničke niekoľko dní premrznúť.
Text: Josef Duben, tlač. hovorca SVS, www.svscr.cz