Ak premýšľate, že svojho psa budete kŕmiť surovou stravou podľa Barf, možno vás trápi niektoré otázky ... Na niektoré z nich vám prinášame odpoveď.
Koľko vápnika a koľko fosforu?
Pomer vápnika a fosforu v psím kŕmenie je v poslednej dobe vzhľadom k novým vedeckým poznatkom sporný. Odporúčané množstvo vápnika bolo ešte pred niekoľkými rokmi oveľa vyššie ako dnes a udávalo sa, že pomer vápnik-fosfor by mal byť bezpodmienečne 1,1 až 1,2 niekedy dokonca 1,3: 1. Nové poznatky, ktoré v roku 2006 zverejnil NRC (National Research Council), uvádzajú, že dospelý pes potrebuje pre bazálny metabolizmus (množstvo energie vydané v kľudovom stave v teplotne neutrálnom prostredí na lačno) 50-90 mg vápnika na kilogram telesnej hmotnosti denne. To by znamenalo, že pomer vápnika a fosforu nie je tak dôležitý, podstatné je, aby bola pokrytá potreba vápnika, čo je pri dostatočnom kŕmení kosťami dané. Pri kŕmení surovou stravou môžeme vychádzať z priemerného obsahu vápnika v mäsitých kostiach (kosti s veľkým podielom mäsa - 50% mäsa a 50% kostí) min. 2500 mg / 100g, pokiaľ kŕmime rôznymi druhmi kostí (hrudná kosť, volské chvosty, kuracie krky, krídla, drobky ...). Tak je pri množstve 10% mäsitých kostí z celkovej dávky kŕmenia zaručené dostatočné zásobenie vápnikom.
Čím môžem doplniť vápnik okrem kostí a vaječných škrupín?
Dobre znášaných vápnikového preparátom na doplnenie výživy je citrát vápenatý. Karbonát vápenatý je tiež vhodný, predovšetkým preto, že viaže fosfor pri obličkovom ochorení. Nevýhoda: karbonát vápenatý redukuje žalúdočnú kyselinu, čo pri kŕmení surovou stravou nie je vždy dobré.
Nie sú kuracie kosti nebezpečné?
Surové kuracie kosti nebezpečné nie sú, pokiaľ je na nich dosť mäsa a nie sú z príliš starých kurčiat (čo v dnešnej dobe brojlerov väčšinou nehrozí). Pozor - varené kosti sú veľmi nebezpečné, sú tvrdé a po rozhryzenie sa štiepi na ostré úlomky.
Ako mäso najlepšie rozmraziť?
Najlepšie je nechať mrazené mäso pomaly rozmraziť v chladničke. Môžete ho tiež nechať pri izbovej teplote alebo v studenej vode. Ak zabudnete vybrať mäso z mrazničky, môžete ho nechať rozmraziť aj v teplej vode, prípadne mikrovlnnej rúre. Surovým mäsom môžete kŕmiť aj vtedy, keď zapácha alebo je zafarbené, psy majú takéto mäso mnohokrát veľmi radi a nie je väčšinou nebezpečné. Ovšem je potrebné rozlíšiť mäso, ktoré trochu zapácha, od silne zapáchajúce pokazené mäsa - to pre istotu psovi nikdy nepodávajte. Mnoho majiteľov psov kŕmia mäsom, ktoré je ešte čiastočne zmrznuté. To však u niektorých psov môže spôsobovať hnačky.
Môj pes nemá rád surové mäso, prečo?
Psy, ktorí vyrástli na komerčne vyrábanom krmive, niekedy chuť surového mäsa zo začiatku nemajú radi. Väčšinou je to kvôli tomu, že pach čerstvého mäsa nie je moc intenzívny v porovnaní s hotovými krmivami, ktoré voňajú silno a niektoré značky obsahujú navyše aromatické látky. Pes tak najprv v mäse nerozpozná kŕmenie. Takže ak váš pes mäso spočiatku odmieta, môžete ho buď krátko opiecť, alebo preliať vriacou vodou, aby viac voňalo.
Má byť podávané mäso nasekané, alebo je lepšie skrmovať ho vo věších kusoch?
Mäso môžete podávať buď nasekané, alebo vo veľkých kusoch. Výhody nasekaného mäsa: ľahšie sa doň zamieša zelenina a trochu lepšie sa trávi, takže je vhodné napr. Pre psov s nedostatočnou činnosťou pankreasu. Výhody veľkých kusov: starajú o zuby a pes zároveň precvičuje žuvacie svaly, žerie pomalšie a toľko nehltať. U psov, ktorí extrémne hltajú sa odporúča kŕmiť buď nasekaným mäsom, alebo tak veľkými kusmi, aby ich pes mohol rozhrýzť.
Nepodceňujte tiež skutočnosť, že lačný pes dokáže prehltnúť naozaj veľký kus mäsa. Napríklad třicetikilový pes môže naraz prehltnúť až 800g kus mäsa!
Zdroj. Swanie Simon. Zdravá výživa pre starého alebo chorého psa, surová strava BARF, vydalo nakladateľstvo Grada