Veľká noc sa blíži. Začína hľadanie perfektných pomlázkových prútikov, pečenie mazance alebo baránka, farbenie vajíčok a chutné hodovanie. Pre psíkov môžu byť veľkonočné sviatky stresujúce, zvlášť keď vidí, ako pán šľahá paničku korbáčom. Čo tak zaviesť pokojnejšie tradície? Vyskúšajte s ním nose work čiže zábavné hľadanie vajíčok a laskomin. Za odmenu si všetci spoločne dajte znamenitý masový nákyp.
Spôsobov, ako vášmu chlpatému štvornohému miláčikovi spríjemniť Veľká noc, je veľa. Šľahanie korbáčom radšej vynechajte, psík by mohol mať pocit, že je to za trest. Obzvlášť, keď ho máte z útulku a neviete, čo prežil v minulosti. Mnohí psíkovia ako tiež nesvoji z veľkého množstva návštev a nových ľudí. Môžete využiť predĺženého voľna a lepšieho počasia pre príjemné prechádzky.
Program pre dlhé chvíle i tréning
S psíkom si tiež môžete zahrať hru - hľadanie vajíčok. Že neviete, o čo ide? Je pravda, že to nie je úplne česká tradícia, ale to nevadí. Dodržiava sa hlavne v Anglicku, Austrálii a Spojených štátoch amerických. Zmyslom hry je, že si deti koledu musí najprv nájsť. U nás si jej naopak musí vykoledovať. Vajíčka sa schovajú rôzne po záhrade a potom sa hľadajú. Pre psíka môžete miesto vajíčok zvoliť domáce maškrty. S takou výbavou, ako je perfektne vyvinutý čuch, to bude hračka!
Táto hra totiž môže prerásť až do športu i skúšok. Na čmuchání stavia tzv. Nose work, ktorý v preklade znamená doslova "práca s nosom". Táto športová disciplína sa ako prvá objavila v USA. Pejskovým úlohou je vyhľadať špecifický pach v rôznych prostrediach. V Čechách sa pre tento šport využíva škorice a pomarančová kôra. S psíkom sa môžete prihlásiť na špecializované semináre a certifikované skúšky.
Odmena pre celú rodinu v podobe tradičného nákypu
Z nájdených vajíčok potom môžete urobiť chutný masový nákyp, na ktorom si pochutnáte nielen vy, ale práve aj váš psík. "Určite mu za odmenu nedávajte kúsok mazanca, pretože kysnuté cesto je pre psíkov všeobecne nebezpečné a nevie ho moc dobre tráviť," hovorí autorka psie kuchárky Neštěkej a jedz! Katarína Králová.
ovocné pásky
Až si budete robiť ranné fresh, dužinu plnú vitamínov premiešajte so semienkami a štipkou zázvoru na tohle super zdravé maškrtenie. Ľanové semienka obsahujú z 30% ľanový olej, cenený pre vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, ktoré chránia bunky pred škodlivými vplyvmi. Pôsobí tiež ako prírodné preháňadlo, pásky teda dávkujte svojmu miláčikovi s citom.
Čo budeme potrebovať:
75 g ľanových semienok
70 g slnečnicových semienok
½ lyžičky mletého zázvoru
2 hrnčeky ovocné či zeleninové dužiny vylisované pri príprave fresh džúsu
postup:
Ľanové semienka zomeľte a namočte na pol hodiny do vody. Rúru predhrejte na 130 ° C. Plech vyložte papierom na pečenie.
Slnečnicové semienka podrvte alebo rozmixujte najemno. Ľanové semienka zlejte, premiešajte je so slnečnicovými semienkami, zázvorom a dužinou, vypracujte hladkú hmotu, presuňte ju na pripravený plech a obrátenou stranou lyžice namočené v studenej vode ju roztiahnite do 5mm vrstvy.
Pečte v predhriatej rúre 1 hodinu, potom znížte teplotu na 115 ° C a pečte približne 12 hodín, až sa hmota vysuší. Vyberte, rozkrájajte radielkom a nechajte vychladnúť.
masový nákyp
Podľa príležitosti voľte formu - na výlet môžete nákyp upiecť vo formičkách na muffiny, na oslavu sa líp hodí vyššia tortová forma, v našom prípade sa bude nákyp pravdepodobne podávať k obedu. Ideálne preto bude pekáčik. A nebojte sa, vajíčka psík jesť môže, teda ak sú naozaj uvarená. Citlivé psíkov môže vajíčko akurát trochu nadýmat, takže mu dajte menšiu porciu. Aminokyselina tryptofán v morčacím mäse zasa pomáha mozgu s produkciou serotonínu, hormónu šťastia. Nebuďte preto prekvapení, keď priamo od misky zamieri váš chlpáč do pelechu, kde okamžite upadne do slastného spánku.
Čo budeme potrebovať (850 g nákypu):
5 vajec
5 vetvičiek oregana
500 g mletého morčacieho mäsa
100 g mrazeného hrášku
50 g jačmenných vločiek
1 lyžička oleja na vymazanie
2 prepeličie vajcia na ozdobu
pár vetvičiek tymiánu na ozdobu
postup:
Tri vajcia uvarte natvrdo, od bodu varu to trvá 10 minút.
Pekáčik vymažte olejom. Zvyšná vajcia zľahka prešľahajte. Väčšinu oregana nasekajte nahrubo. Vajcia a bylinky premiešajte s mäsom a hráškom. Zahustite vločkami.
Rúru predhrejte na 180 ° C. Varené vajcia zlejte, prepláchnite studenou vodou, nechajte 5 minút stáť a olúpte.
Polovicu mäsovej zmesi rozložte do formy, do stredu položte olúpané vajcia, zakryte zvyšnou mäsovou zmesou, vložte do predhriatej rúry a pečte približne 45 minút dozlatista. Vyberte, nechajte vychladnúť a krájajte na plátky. Nákyp môžete ozdobiť natvrdo varenými prepeličími vajcami a zvyšným oreganom a vetvičky tymianu.
Viac na:
www.kucharkapropsy.cz; www.facebook.com/kucharkapropsy/ ; www.instagram.com/nestekej_a_jez/ (@nestekej_a_jez)
Zdroj foto: Shutterstock / Neštěkej a jedz (2x)